05 november 2009

Sorø kommunes tilskud til idrætten i Sorø 2007-2010

Borgmester Ivan Hansen (A) nævnte i sin nytårsudtalelse i december 2008, at:

Sorø Kommune i 2007 har afsluttet opførelsen af den nye hal ved Sorø-Hallen (24 mio.), og at der er taget fat på udvidelsen af Stenlille-Hallen (21 mio.) I 2010 kommer turen til Frederiksberg, hvor idrætsfaciliteterne skal udbygges for 3 mio. kr.

I nytårsudtalelsen nævnte borgmesteren endvidere:

"at det ligger os i Byrådet meget på sinde at understøtte det meget aktive fritidsliv, der er i kommunen, ses tydeligt af anlægsinvesteringerne".

Til 2010 budgettet har Sorø Kommune i efteråret 2009 afsat 150.000 kr. til et lysanlæg ved Frederiksberg-hallen.

Jeg har i bloggen tidligere redegjort for analysen på Folkeoplysningsområdet, hvor det i 2009 viser sig at:

Byordningen (Sorø-ordningens medlems- og foreningstilskud) er betydeligt ringere end i de omkringliggende kommuner Ringsted og Slagelse.

Lokaletilskudsordningen i Sorø kører efter den lavest tilladte tilskudsprocent på 65% i følge folkeoplysningsloven. Bl.a. i Slagelse, Ringsted, Køge og Næstved yder kommune langt større tilskud til foreninger, der selv må betale driften af egne lokaler.

Eliteidrætten og talentudvikling kan ikke opnå støtte af Sorø kommune, som bl.a. foreninger i Slagelse, Køge og Næstved kan i deres kommune. Der er ikke ansøgt om at blive breddeidrætskommune som Slagelse, Ringsted, Næstved, Holbæk og Køge har gjort.

Tilskudsmulighederne hvad angår uddannelse af instruktører og ledere er på et betydeligt lavere niveau i Sorø end f.eks. i Slagelse og Ringsted.

Udviklingspuljen i Sorø til nye initiativer er tillige betydeligt mindre end f.eks. i Slagelse, Næstved og Ringsted.

Samlet set viser Indenrigs- og socialministeriets nøgletal, at Sorø Kommune er den 6. dårligste kommune i landet, hvad angår tilskud til idræt pr. indbygger. Kommunen ligger 39,3 % under landsgennemsnittet.

På generalforsamlingen i Sorø Sportsråd i februar 2009 nævnte formanden Ole Ring, at Sorø Kommune i budgettet for 2009 ikke havde afsat en eneste krone til forbedring af foreningernes vilkår.

Budgettet fra 2008 er helt uændret kørt videre endda uden den kommunale fremskrivningsprocent, sagde han på generalforsamlingen.

Sportsrådet har et ønske om, at 2009 vil udløse større tilskud til foreningerne, fremgik det af Ole Rings formandsberetning.

Ved vedtagelsen af kommunens budget for 2010 blev dette ikke imødekommet.

Derudover var der i efteråret 2009 afslag til både MotionsFitness Sorø og Sorø Roklub, der tilsammen havde ansøgt et større millionbeløb på anlægssiden til nye faciliteter.

Ingen af de ønsker der i øvrigt var omtalt i Planlægningsrapporten for 2009/2010 blev i øvrigt imødekommet af Sorø Kommune.

Ønskerne i Planlægningsrapporten 2009/2010 er omtalt herunder:


5) Ønsker i prioriteret rækkefølge:

Investeringer:

Sportsrådet ønsker, at halkapaciteten forøges på Frederiksberg og i Alsted/Fjenneslev. Gymnastilsalen på
Alsted/Fjenneslev skole er inddraget til bibliotek, hvilket har forringet halkapaciteten væsentligt.

Sportsrådet ønsker, at Holberghallen bringes i forsvarlig vedligholdelsesstand i sommeren 2009

Sportsrådet ønsker, at der sikres en tilfredsstillende aftale med Kolonien Filadelfia om Elmegårdshallen.

Sportsrådet ønsker, at det undersøges om der kan skaffes plads til yderligere fodboldbaner ved Sorøhallerne, men at det skal foregå således at alle de aktiviteter, der drives på området i dag fortsat kan være der.

Sportsrådet kan dog oplyse, at Randver om nødvendigt kan flytte, hvis der slet ingen andre muligheder er, og hvis det sker uden omkostninger for klubben og der findes en ny placering, der er lige så attraktiv.

Sportsrådet mener også, at der er behov for flere fodboldbaner andre steder i kommunen. Behovet for fodboldbaner bør belyses over hele kommunen under et, og nyanlæg ske i behovsrækkefølge.

Sportsrådet ønsker at påpege, at en del hegn på anlæggene er i dårlig stand (eks.: mellem boldbaner og bueskydningsbaner hhv. ridebane ved Sorø Hallen, mellem grusbane og opvisningsbane i Dianalund)

Sportsrådet ønsker, at der på sigt etableres 1-2 kunstgræsfodboldbaner i kommunen

Sportsrådet ønsker, at der etableres en lysløjpe for motionsløb, f.eks. på den gamle Veddebane.

Drift:

Sportsrådet ønsker, at de kommunale tilskud øges, således at de i løbet af få år når op på landsgennemsnittet, dvs. øges med ca. 250.000 kr. Forøgelsen bør først og fremmest komme forenings- og medlemstilskud til gode.

Sportsrådet ønsker, at der herudover afsættes en særlig pulje til mindre anlægsopgaver ved klubhuse o.l.

Sportsrådet ønsker, at der ryddes sne på udendørs baner om vinteren

Sportsrådet ønsker, at der leveres sand til beachvolleybaner i kommunen i lighed med grus til tennisbaner

Det bør sikres, at Fritidsfabriken fortsat har adgang til Stenlillehallen 2 timer ugentligt i dagtimerne.

Sportsrådet ønsker, at lysforholdene i den gamle Sorøhal (rundbuehallen) forbedres


Øvrige:


Sportsrådet konstaterer, at slåningen af græsset på Grønningen igen lader meget tilbage at ønske.
Den hyppigere græsslåning der påbegyndtes i 2005 er allerede indstillet igen, og ønskes genoptaget. ????

Sportsrådet ser frem til en debat med Stiftelsen Sorø Akademi om udnyttelse af de færdiggravede arealer i Bromme området.
Det er væsentligt for Sportsrådet at igangværende aktiviteter som f.eks. ridning sikres uændrede aktivitetsvilkår under og efter gravningen, herunder, at der etableres ridestier tættest muligt på gravefronten efterhånden som den flytter sig.

Sportsrådet ønsker mulighed for at indgå en aftale med Thomas Jull Olsen om anvendelse af hans „bjerg“ til fritidsaktiviteter på et udgiftsniveau pr. ha som gældende for Stiftelsens arealer

Sportsrådet går aktivt ind i forsøget på at etablere Lørdag i Hallen i Stenlille og Dianalund.

Sportsrådet vil fortsat arbejde for at øge mængden af frivillige idrætstilbud og deltager i etablereringen Motionsfitnesscentre i Stenlille og Sorø, og agter på længere sigt at forsøge at etablere yderligere centre.