09 juni 2010

Sorø: Borgerpanel peger på vigtigheden af at skabe øgede muligheder for idræt

Som en del af lokaldemokratistrategien blev der i 2008 etableret et elektronisk borgerpanel i Sorø Kommune. Borgerpanelet består af et statistisk repræsentativt udsnit af kommunens borgere, og via det elektroniske borgerpanel er det muligt at få et nuanceret billede af holdninger til aktuelle emner i kommunen blandt et bredt udsnit af Sorø kommunes borgere.


En undersøgelse der tager udgangspunkt i den vedtagne sundhedsprofil for Sorø Kommune blev afsluttet ultimo december 2009 med en meget høj svarprocent på i alt 77 %.

De 3 indsatsområder som borgerpanelet udpeger som de vigtigste er:

• at etablere indsatser overfor unges sundhed og trivsel
• at skabe øgede muligheder for idræt og bevægelse i kommunen
• at yde en indsats over for særligt udsatte borgergrupper

I forbindelse med indsatsområdet motion og fysisk udfoldelse finder flertallet af borgere det vigtigst med muligheden for fysisk udfoldelse via adgang til naturen og grønne områder (bl.a. via cykel- og gangstier). Derudover finder de det vigtigt, at sportsklubber og idrætsforeninger styrkes med henblik på at fremme borgernes muligheder for motion og bevægelse.

Panelet skulle angive, hvor enig man var i følgende udsagn:

- Jeg finder det vigtigt, at sportsklubber og idrætsforeninger styrkes med henblik på at fremme borgernes muligheder for motion og bevægelse.

Knap 56 % er helt enige i dette spørgsmål og 36 procent er enige i udsagnet. 1,5 % er uenig i udsagnet.

På spørgsmålet om, man finder det vigtigt, at muligheder for fysisk udfoldelse blandt børn og voksne styrkes ved etablering af offentlige legepladser og udendørs motionsrum svarer 47 % at man er enig og 36 %, at man er enig. 1,9 % er uenig eller helt uenig.

På spørgsmålet om, hvilke indsatsområder der er de vigtigste for sundheden i Sorø Kommune, fremkommer de højeste svarprocenter således:

Indsatser for unges sundhed og trivsel (59 %)
Indsatser for øgede muligheder for idræt og bevægelse (56%).

Til sammenligning svarede 22 % at en indsats via rygestop var vigtig, og også 22 % prioriterede en indsats for sund madordninger i kommunale institutioner. En indsats mod stress og dårligt arbejdsmiljø opnåede en svarprocent på 37 %,

Se alle resultaterne fra panelet herunder:


Indenrigsministeriets nøgletal for 2010 viser i øvrigt, at Sorø kommune er den kommune i landet der idag yder det 4. laveste tilskud til idræt pr. indbygger.